Informacije in obvestila

Obvestilo - novi kontakti za naročanje

Četrtek, 11. 4. 2024

Sporočamo vam, da imamo po novem nove kontaktne podatke za naročanje. 

Pulmologija 
Telefonska stevilka : 059012579,
mail: info@objemzdravja.si

UZ srca
Telefonska stevilka : 014440381,
mail: uzsrca@objemzdravja.si

Obvestilo - nov elektronski naslov

Ponedeljek, 04. 12. 2023

Sporočamo vam, da imamo po novem nov elektronski naslov. Za vsa vprašanja in naročanje vas prosimo, da nam pišete na info@objemzdravja.si. 
Hvala.

V diagnostiki obolenj srca je zelo pomembna preiskovalna metoda, saj nam EKG velikokrat premalo pove. Z ultrazvokom srca ugotovimo znake zvišanega arterijskega pritiska, čeprav bolnik mogoče ne ve, da ga ima, prirojene in pridobljene bolezni srčnih zaklopk, prizadetost srčne mišice, vzroke za težko dihanje, za bolečine v prsnem košu, razbijanje srca, itd. Pomemben je tudi v preventivi, saj zazna že blage začetne spremembe na srcu, ki so ob zgodnji diagnostiki lahko še ozdravljive.

Pomen preiskave: Povišane vrednosti arterijskega tlaka so lahko prisotne veliko prej, kot jih sami izmerimo. Veliko je primerov povišanega arterijskega tlaka samo ob obiskih pri zdravniku – učinek bele halje. Predpisovanje zdravil za zdravljenje zvišanega arterijskega tlaka, je najboljše tedaj, ko poznamo vrednosti ob vsakodnevnih aktivnostih in preko noči. Ob težavah, ki bi šle lahko na račun povišanih vrednostih arterijskega tlaka, lahko s preiskavo prikažemo povišane vrednosti arterijskega tlaka, zdravnik pa se glede na vrednosti odloči, ali so potrebna zdravila za znižanje krvnega tlaka. Zvišan krvni tlak povzroči z leti hude okvare različnih organov, najpogosteje ledvic, ožilja, oči… Naročite se na preiskavo če ne veste kakšne so dejanske vrednosti vašega krvnega tlaka ali učinek zdravljenja zvišanega tlaka z zdravili. Aparat za merjenje krvnega tlaka dobite v ambulanti za 24 ur, aparat sam meri krvni tlak na 20 minut do pol ure in si beleži meritve. Naslednji dan aparat  vrnete v ambulanto, vmes pa si beležite dnevne aktivnosti in vaše zaznave.

Alergija je posledica pretirane reakcije imunskega sistema na specifične snovi, ki jim rečemo alergeni. Imunski sistem senzibilizirane osebe alergen prepozna kot tujek, zato sproži alergijsko reakcijo. Pri ljudeh, ki alergije nimajo, na te specifične snovi imunski sistem ne reagira, ne spoznava jih kot nevarnost za organizem. V prvi fazi nastopi proces senzibilizacije, kjer imunski sistem specifično snov spozna kot telesu tujo nevarno snov. V drugi fazi pride ob ponovnem stiku z specifično snovjo do alergijske reakcije. Znaki alergije se kažejo na različne načine in sicer kot alergijski rinitis, za katerega je značilno kihanje, zamašen nos, voden izcedek, srbenje v nosu, vnetje očesnih veznic, ki se kaže kot srbenje, solzenje, pordelost, skelenje, alergijska astma, za katero so značilni napadi suhega kašlja, občutek težkega dihanja, tiščanje v prsnem košu, slišno piskanje ob izdihu, Atopijski dermatitis in koprivnica predvsem z izpuščaji v obliki koprivnice, z rdečino in srbenjem kože, Alergija za hrano, ki se kaže z različnimi simptomi in znaki. NO v izdihanem zraku: je novejša preiskovalna metoda za oceno eozinofilnega (alergijskega vnetja v dihalnih poteh), je eden od kazalcev urejenosti astme. Pri otrocih ali starejših, kjer ne moremo izvajati metaholinskega testa nam pomaga pri postavitvi diagnoze astme. Merjenje dušikovega oksida v nosu nam pomaga pri postavitvi diagnoze alergijskega vnetja v nosu, pa tudi v diagnostiki redkih obolenj, kjer gre za moteno delovanje celic migetalk v sluznici. To je še posebno pomembno pri čimprejšnji postavitvi diagnoze cistična fibroza. Opravljamo ga lahko tudi za otroke nad pet let starosti. Izvajamo tudi vbodni test s prinešeno hrano, če to želite.

Specifično imunoterapijo (SIT), oziroma zdravljenje z alergenskimi cepivi imenujemo tudi desenzibilizacija ali hiposenzibilizacija. Primerna je za bolnike, z dokazano alergijo s kožnimi alergološkimi testi za pelode trav ali dreves ali pršico, ki se kaže z alergijskim vnetjem nosu in oči z ali brez astme, ki mora biti urejena. Pri specifični imunoterapiji bolniku dajemo vedno večje odmerke alergena, s čimer postane odporen na alergen. SIT traja najmanj 3 leta. S tem zdravljenjem spremenimo potek alergijskega obolenja.

Napoved koncentracije cvetnega prahu

Nacionalni inštitut za
javno zdravje

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Ali so kadilci bolj dovzetni za okužbo s koronavirusom?